“Η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι η ίδια σου η ύπαρξη”

Το ποίημα του Ρούμι «Η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι η ίδια σου η ύπαρξη» αντηχεί με βαθιά διορατικότητα για τη φύση και την ουσία της αγάπης. Αυτή η σύντομη αλλά περιεκτική πρόταση υποδηλώνει ότι η αγάπη δεν είναι απλώς ένα φευγαλέο συναίσθημα ή μια παροδική κατάσταση του νου, όπως συχνά γίνεται αντιληπτή. Αντίθετα, η αγάπη είναι ο πυρήνας, η ουσία και αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής μας.

Αυτή η αλήθεια μας καλεί να στοχαστούμε για την πανταχού παρουσία της αγάπης, προτρέποντας μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη δεν περιορίζεται στις ρομαντικές σχέσεις. Είναι το θεμέλιο κάθε αλληλεπίδρασης, κάθε σύνδεσης, η ουσία που ενώνει ολόκληρο το σύμπαν. Είναι η ανιδιοτελής προσφορά, οι πράξεις καλοσύνης, η παγκόσμια γλώσσα που γεφυρώνει τις διαφορές και γιατρεύει τις πληγές.

Αγάπη είναι η ίδια η ύπαρξή μας, το είναι μας είναι εμποτισμένο με αγάπη, οι πράξεις, οι σκέψεις και η ουσία μας είναι εκδηλώσεις αγάπης. Το να ζεις σημαίνει να αγαπάς, και να αγαπάς σημαίνει να υπάρχεις, υπονοώντας μια κυκλική και συμβιωτική σχέση μεταξύ ζωής και αγάπης. Σε κάθε χτύπο της καρδιάς, σε κάθε αναπνοή, η αγάπη είναι παρούσα, όχι ως ξεχωριστή οντότητα, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής μας.

Υπονοεί επίσης μια διάσταση όπου η αγάπη θεωρείται ως η απόλυτη αλήθεια, η υπέρτατη πραγματικότητα. Η αγάπη είναι το μονοπάτι προς την ελευθερία, το ταξίδι προς την εύρεση της αλήθειας μέσα μας. Η αγάπη, είναι η ουσία που διαπερνά κάθε άτομο του σύμπαντος, είναι η ενέργεια που τροφοδοτεί τη ζωή.

Η ποίησή του Ρούμι είναι μια βαθιά υπενθύμιση της πανταχού παρουσίας και της παντοδυναμίας της αγάπης. Είναι μια πρόσκληση να εξερευνήσουμε την αγάπη πέρα από τα στενά όρια του συναισθήματος, να τη βιώσουμε ως την αιώνια ουσία της ύπαρξης, ως τη υπέρτατη ενέργεια που δημιουργεί, συντηρεί και συνδέει το σύμπαν. Το να κατανοήσουμε την αγάπη ως την ίδια μας την ύπαρξη σημαίνει να αγκαλιάσουμε μια ολιστική, φωτισμένη άποψη της ζωής, μεταμορφώνοντας την αντίληψή μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.

Δημοσιεύθηκε στη Article