Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι ενοχλούνται για διάφορους λόγους. Η ένταση μπορεί να διαφέρει, αλλά και το νόημα που έδωσαν στα λόγια ή τη συμπεριφορά που τους πυροδότησε.
Είναι ενδιαφέρον γιατί ο λόγος της αντίδρασης και η αντίδραση η ίδια, λένε πολλά για τον άνθρωπο αυτόν. Μπορείς να καταλάβεις τι πιστεύει και πως νιώθει για τον εαυτό του, για ποια πράγματα ή ανθρώπους νοιάζεται, και το πλαίσιο αντίληψης που έχει. Ουσιαστικά, όλα αυτά που τον βασανίζουν.
Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος συνεχώς παρεξηγεί τα λόγια των άλλων, ως μειωτικά ή προσβλητικά ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση από τους άλλους να μειώσουν ή να προσβάλουν. Δηλαδή, πάντα ψάχνει μέσα από την επικοινωνία που γίνεται, λέξεις ή φράσεις που μπορεί να διαστρεβλώσει και να δώσει νόημα που να ταυτίζεται με την έλλειψη αυτο-άξιας ή και αυτοπεποίθησης. Αυτός ο άνθρωπος δεν πιστεύει στον εαυτό του και στην εγγενή του άξια, ίσως γιατί δέχθηκε αρνητική κριτική από το περιβάλλον όπου μεγάλωσε. Δημιούργησε την ανάλογη πεποίθηση και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από αυτό το πλαίσιο.
Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσουμε πως μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Πολλές φορές είναι η αντανάκλαση του ποιοι πραγματικά είναι. Συνήθως μας κατηγορούν για πράγματα που κάνουν οι ίδιοι. Αν σε αποκαλέσουν ψεύτη, ίσως είναι επειδή είναι οι ίδιοι. Κάθε ‘ταμπέλα’ που σου φοράνε, την φοράν πρώτα οι ίδιοι.
Και τώρα η πικρή αλήθεια… τα ίδια ισχύουν και για μας. Όπως όλοι, έχουμε και ‘μεις τις ευθύνες μας, τις πεποιθήσεις μας, τα συναισθήματα μας και τα πλαίσια μας. Τα ίδια, χωρίς καμιά εξαίρεση.
Γνωρίζοντας τώρα τον μηχανισμό αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε και αναγνωρίζουμε τα μοτίβα που εμφανίζονται, των άλλων και τα δικά μας. Μπορούμε να μη βιαζόμαστε να αντιδράσουμε σε στιγμές που ενοχλούμαστε και να ρωτούμε τον εαυτό μας, τι είναι εκείνο που πιστεύουμε για μας, που η συγκεκριμένη συμπεριφορά ή λόγια, μας ενόχλησαν. Να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές στις στρεβλώσεις που έγιναν οι πεποιθήσεις μας και φανερά δεν μας εξυπηρετούν πια. Αλλάζοντας αυτά που πιστεύουμε, θα αλλάξουμε και το πλαίσιο της αντίληψης μας και το πως νιώθουμε για τον εαυτό μας.
Όσο γι’ αυτούς που μας κατηγορούν αδίκως, χρειάζεται να δείξουμε κατανόηση και ενσυναίσθηση. Μπορούμε με καλοσύνη στα λόγια μας και με αγάπη στη συμπεριφορά μας να εξηγήσουμε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να τους πληγώσουμε ή να τους δημιουργήσουμε άσχημα συναισθήματα.
Τέλος, χρειάζεται να σταματήσουμε να παραπονιόμαστε για πράγματα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε. Ένας λόγος που μας δυσκολεύει να κάνουμε το βήμα της αλλαγής, είναι η λίστα ευθυνών που αποδίδουμε στους άλλους για όλα αυτά που νιώθουμε. Η μετατόπιση της ευθύνης μας σε κάποιον άλλο, απλά σημαίνει ότι θα περιμένουμε, κάποτε για πάντα, μέχρι να κάνει κάτι αυτός ο άλλος για να αλλάξει κάτι με μας. Πολλοί από μας κατηγορούμε τους άλλους για τα προβλήματά μας, επειδή φαίνεται να αφαιρεί την ευθύνη από πάνω μας. Το να κατηγορούμε τους άλλους όμως, δεν διορθώνει τίποτα στη ζωή μας.
