Ευθύνη και σχέσεις

Υπάρχει η αντίληψη ότι εμείς οι ίδιοι ηθελημένα ή άθελα μας, δημιουργούμε τη ζωή μας και τις περιστάσεις που τη περιβάλουν. Εκείνο που δεν κάνουμε είναι να αναλαμβάνουμε την ίδια στιγμή, την ευθύνη αυτού που συμβαίνει. Γι’ αυτό αν πιστεύουμε ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις συνθήκες της ζωής μας, κατά κύριο λόγο με τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις μας, τότε είμαστε ή τουλάχιστο χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που μας συμβαίνουν.

Αν πιστεύουμε ότι είναι άλλου η ευθύνη, τότε είμαστε στο έλεος οπουδήποτε άλλου να αποφασίσει για το πως θα κινηθούμε και πως νιώθουμε εμείς. Μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι η ανάληψη ευθύνης μας δίνει τη δύναμη να διαχειριστούμε αυτό που μας συμβαίνει.

Η ανάληψη ευθυνών είναι επίσης αυτό που ωριμάζει τον άνθρωπο. Όταν παραδεχόμαστε τα λάθη μας, τουλάχιστο στον εαυτό μας, μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη τους. Θα βελτιώσουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, αλλά και τις υπόλοιπες σχέσεις μας. Η πιο σημαντική σχέση όμως που έχουμε είναι με τον εαυτό μας. Η σχέση αυτή καθορίζει τις υπόλοιπες.

Γι’ αυτό όταν βρισκόμαστε κάτω από συνθήκες που μας προκαλούν ή μας δυσκολεύουν, κάλο θα είναι να εξετάσουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Και ας αρχίσουμε να δίνουμε στον εαυτό μας αυτά που ζητάμε από τους άλλους. Ας γίνουμε οι καλύτεροι μας φίλοι και έτσι απλά και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια θα αναπτύξουμε αληθινές φιλίες και με άλλους. Θα βελτιωθεί η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση μας. Θα ζούμε μέσα από ένα ουσιαστικό κόσμο που θα έχουμε φτιάξει με κατανόηση, αποδοχή, καλοσύνη και αγάπη.

Μια αντίληψη είναι ότι εμείς οι ίδιοι ηθελημένα ή άθελα μας, δημιουργούμε τη ζωή μας και τις περιστάσεις που τη περιβάλουν. Εκείνο που δεν κάνουμε είναι να αναλαμβάνουμε την ίδια στιγμή, την ευθύνη αυτού που συμβαίνει. Γι’ αυτό αν πιστεύουμε ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις συνθήκες της ζωής μας, κατά κύριο λόγο με τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις μας, τότε είμαστε ή τουλάχιστο χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που μας συμβαίνουν.

Αν πιστεύουμε ότι είναι άλλου η ευθύνη, τότε είμαστε στο έλεος οπουδήποτε άλλου να αποφασίσει για το πως θα κινηθούμε και πως νιώθουμε εμείς. Μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι η ανάληψη ευθύνης μας δίνει τη δύναμη

Δημοσιεύθηκε στη Article