Οι προκλήσεις της εποχής μας και η προσωπική μεταμόρφωση

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί κάποιος να αποδώσει στις προκλήσεις και στα προβλήματα που συμβαίνουν στην εποχή μας. Πολλά από τα ανώφελα πράγματα που κάνουμε, τα κάνουμε για να απασχολούμε το μυαλό μας και να μη ασχολούμαστε με τα θέματα που μας προβληματίζουν. Αυτός ο αποπροσανατολισμός, στο τέλος, μας θέλει να περνά ο χρόνος χωρίς καμιά ενασχόληση με την ουσία της ζωής και φτάνουμε μια μέρα να ανακαλύπτουμε ότι ζούσαμε μια ψευδαίσθηση, μέσα από εικονικές πραγματικότητες, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να αναγνωρίσουμε τι ακριβώς είναι όλα αυτά που μας προβληματίζουν και να αναθεωρήσουμε την προσέγγιση μας στη ζωή, ώστε να αρχίσουμε ουσιαστικά μετουσιωνόμαστε από μια απλή ύπαρξη, σε Ζωή.

Ένας περίπλοκος συνδυασμός προκλήσεων και προβλημάτων που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσουμε περιλαμβάνουν:

 • Αβεβαιότητα σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα: Με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο, οι άνθρωποι λαχταρούν σταθερότητα και δυσκολεύονται να πλοηγηθούν στο άγνωστο.
 • Ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής και εργασιακή εξουθένωση: Τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής θολώνουν, οδηγώντας σε άγχος, εξάντληση και δυσκολία σύνδεσης με την αυθεντικότητα μας.
 • Νόημα και σκοπός: Πολλοί αισθανόμαστε ένα αίσθημα κενού ή έλλειψης κατεύθυνσης στη ζωή μας. Ιδανικά θέλουμε να νιώσουμε ότι η ζωή μας έχει νόημα και ότι μπορεί έχει θετική επίδραση και στις ζωές των άλλων.
 • Αρνητική αυτοκριτική και περιοριστικές πεποιθήσεις: Οι άνθρωποι συχνά αυτοπεριοριζόμαστε με την αμφιβολία για τον εαυτό μας και τις επικριτικές εσωτερικές φωνές. Αυτά μπορούν να μας εμποδίσουν να επιδιώξουμε τους στόχους μας.
 • Φόβος αποτυχίας: Ο φόβος να κάνουμε λάθη ή να μην είμαστε αρκετά καλοί μπορεί να μας εμποδίσει να πάρουμε ρίσκα ή να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προκλήσεις που μας επηρεάζουν, κάποιους σε περισσότερο βαθμό και κάποιους σε λιγότερο. Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι σχέσεις. Τα προβλήματα των σχέσεων, όμως, προϋπήρχαν. Απλά τώρα γίνονται πιο περιπλοκές, διότι έχουμε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα και τα πιο πάνω.

Οι προκλήσεις αυτές είναι όλες αλληλένδετες και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους:

Υπερνίκηση της αβεβαιότητας:

 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων για το μέλλον: Μπορούμε να εστιάσουμε στην προσαρμοστικότητα, τη δια βίου μάθηση και την κριτική σκέψη για να πλοηγηθούμε με γνώση στην αλλαγή.
 • Άσκηση ενσυνειδητότητας: Μπορούμε παράλληλα, να βελτιώσουμε την επίγνωση της παρούσας στιγμής και να μειώσουμε το άγχος μας σχετικά με το άγνωστο.

Ισορροπία εργασίας-ατομικής ζωής:

 • Θέτηση ορίων: Μαθαίνουμε να λέμε όχι και να θέτουμε σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου.
 • Άσκηση αυτό-φροντίδας: Δίνουμε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που τρέφουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μας για να είμαστε πλημμυρισμένοι με ενέργεια.

Εύρεση νοήματος και σκοπού:

 • Εξερευνούμε τις αξίες μας: Αναγνωρίζουμε τι πραγματικά έχει σημασία για μας – αυτό μπορεί να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της ζωής μας.
 • Συμβάλλουμε σε κάτι μεγαλύτερο: Ο εθελοντισμός μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε κάτι που έχει νόημα, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ή και να συνδεθούμε με την κοινότητά μας.

Αμφισβητώντας την αρνητική αυτοκριτική:

 • Αναγνωρίζουμε τον εσωτερικό μας κριτικό: Αναγνωρίζουμε τα μοτίβα των αρνητικών μας σκέψεων.
 • Άσκηση αυτό-συμπόνιας: Φερόμαστε στον εαυτό μας με καλοσύνη και κατανόηση, όπως θα κάναμε σε έναν φίλο.
 • Επαναδιατυπώνουμε τις σκέψεις μας: Αμφισβητούμε τις αρνητικές πεποιθήσεις με πιο ρεαλιστικές που μας ενδυναμώνουν.

Καταπολέμηση του φόβου της αποτυχίας:

 • Εστίαση στην ανάπτυξη: Βλέπουμε την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης, όχι ως λόγος οπισθοδρόμησης.
 • Παίρνουμε υπολογισμένα ρίσκα: Βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας με μικρές κινήσεις για να χτίσουμε αυτοπεποίθηση.
 • Γιορτάζουμε τις μικρές νίκες: Αναγνωρίζουμε την πρόοδό μας, όσο μικρή κι αν είναι, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε εστιασμένοι και παρακινημένοι.

Η προσωπική μεταμόρφωση είναι ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός. Εφαρμόζοντας τις στρατηγικές αυτές και δουλεύοντας συνεχώς στον εαυτό μας, μπορούμε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε μια ζωή που μας εκφράζει και αγαπάμε.