Απλή ζώη με απλά “πράγματα”

Το θέμα μας σήμερα είναι η απλοποίηση της ζωής μας μέσα από τις βασικές ή ουσιαστικές ανάγκες που έχουμε στα πλαίσια της ανθρώπινη μας φύσης. Τι νομίζετε ότι είναι τα “πράγματα” που χρειαζόμαστε στη ζωή μας, πέρα από τα απαραίτητα που θέλουμε για την επιβίωση μας, δηλαδή, φαγητό, ρούχα και στέγη. Τι πραγματικά ποθούμε; Ας δούμε κάποια “πράγματα” που συνήθως τα παίρνουμε σαν δεδομένα άλλα η απουσία τους κάποιες φόρες είναι έντονα και ανυπόφορα αισθητή.

Πολύ απλά, θέλουμε υγεία, χαρά, αγάπη, αποδοχή, κατανόηση, επικοινωνία, ασφάλεια, αφθονία, όμορφες και ουσιαστικές σχέσεις, ηρεμία, ισσοροποια. Ίσως να μπορέσουμε να σκεφτούμε κι’ άλλα, όμως καταλαβαίνουμε όλοι που στοχεύουμε εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να θέλουμε και κάτι άλλο, αλλά, στο τέλος της ημέρας αυτά που έχουν ουσιαστικό νόημα και αξία στη ζωή μας είναι αυτά που αναγράφονται πιο πάνω. Στην απουσία τους κάποτε τα ψάχνουμε μέσα από στιγμιαίες απολαύσεις αποκτώντας αντικείμενα που ποθούμε για λογούς που κάποτε ούτε εμείς οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουμε άλλα πηγάζουν πιο πολύ από εγωικές ανάγκες.

Αυτά που ουσιαστικά θέλουμε για τον εαυτό μας δεν θα τα βρούμε πουθενά, παρά μόνο μέσα μας. Παράλληλα μπορούμε να τα προσφέρουμε στους άλλους και ταυτόχρονα να τα εισπράττουμε και μεις. Αν θέλεις αγάπη, πρόσφερε αγάπη. Έτσι κι’ αλλιώς είσαι αγάπη, αυτή είναι η αληθινή σου υπόσταση. Ζητάς κατανόηση, πρόσφερε κατανόηση. Ζητάς σεβασμό, δείξε σεβασμό. Ηρεμία, ασφάλεια, αποδοχή… όλα εκείνα που ζητούμε, μπορούμε και να τα προσφέρουμε γιατί είναι όλα μέσα μας. Προσφέροντας τα στους άλλους, ουσιαστικά τα προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Αν απουσιάζουν από τη ζωή μας κάποια ή όλα τα “πράγματα’ που αναφέρονται πιο πάνω, είναι διότι υπάρχει η πεποίθηση που δηλώνει και επιβεβαιώνει την απουσία τους. Ακόμη και αν κάποιος προσπαθεί να μας προσφέρει, για παράδειγμα, κατανόηση, αλλά πιστεύουμε ότι δεν μας κατανοεί κανένας ή δεν μας αξίζει να μας κατανοούν, τότε η πραγματικότητα που δημιουργούμε θα επιβεβαιώσει την πεποίθηση. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει τέλος. Μπορούμε όμως να ξεφύγουμε με το να είμαστε εμείς κατανοητικοί στους άλλους δείχνοντας ότι η κατανόηση τελικά, πηγάζει από μέσα μας και η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας πριν το κάνουν άλλοι για μας.

Η ευγνωμοσύνη είναι ακόμα μια αξία που τόσο συχνά παραβλέπουμε, αλλά πιστεύω ότι έχει θεμελιώδη ρόλο στον καθορισμό της απλότητας και της ευτυχίας μας στη ζωή. Αντί να επιθυμούμε περισσότερα από αυτά που δεν έχουμε, να είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για αυτά που έχουμε ήδη. Πρακτικά μπορούμε να σκεφτούμε πέντε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας. Αυτά που μας κάνουν να έχουμε την υγεία μας, να χαμογελάμε και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι κάθε πρωί. Πράγματα που θέλουμε να έχουμε για όλη τη ζωή μας. Ας νιώσουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά πράγματα που εμπλουτίζουν τη ζωή μας αντί να αναλωνόμαστε σε αυτά που νομίζουμε ότι θέλουμε που αποδεικνύεται ότι δεν είναι πραγματική ανάγκη γιατί μόλις τα έχουμε σκεφτόμαστε πως θα αποκτήσουμε το επόμενο καλύτερο πράγμα.

Ας γίνει η καινούργια μας συνήθεια και ας προσφέρουμε με αγάπη όλα όσα χρειαζόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους και να ειμαστε ευγνώμονες για τα ουσιαστικά πραγματα που εχουμε στη ζωη μας. Η απλή ζωή δεν καθορίζεται από κανένα και τίποτε. Είναι η ολοκληρωτική απουσία της ανησυχίας νιώθοντας ολοκληρωμένοι σε κάθε στιγμή, έχοντας την επίγνωση ότι όλα εκείνα που έχουν πραγματική άξια είναι όλα αυτά που πηγάζουν από τη καρδιά μας.

Δημοσιεύθηκε στη Article