Ρούμι

Ο Τζαλάλ αντ-Ντιν Ρούμι, είναι ο σπουδαίος Πέρσης ποιητής και μυστικιστής των Σούφι, γνωστός και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Ο Ρούμι συνέθεσε κατά τη διάρκεια της ζωής του περισσότερες από 50.000 σειρές εμπνευσμένων και ενορατικών ποιημάτων. Είχε σκοπό με το εντυπωσιακό του έργο να φέρει τον αναγνώστη πιο κοντά στην αλήθεια.

Τα εκστατικά ποιήματα του Ρούμι έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε είδους διαφορετικό υπόβαθρο ανά τους αιώνες. Παρόλο που γεννήθηκε πριν από οκτώ αιώνες, η μεγάλη επιρροή του εξακολουθεί να παραμένει και στις μέρες μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο μοναδικός τρόπος γραφής του εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των αναγνωστών. Ταυτόχρονα, είναι ικανός να διατυπώσει επιδέξια τη βαθιά ανάγκη για νόημα που πολλοί νιώθουμε μέσα μας, κάτι που συμβάλλει περαιτέρω στη δημοτικότητά του.

Ο κεντρικός λόγος για τον οποίο ο Ρούμι είναι αγαπητός από όλα τα διαφορετικά είδη θρησκευτικών ή πνευματικών καταβολών είναι η υπερβατική φύση της ποίησης του. Αντί να απευθύνεται μόνο στους πιστούς μιας συγκεκριμένης θρησκείας, τα σοφά γραπτά του μπορούν να εμβαθύνουν την πίστη όλων στον θείο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και τι πιστεύουν. Στην πραγματικότητα, η λογοτεχνία του ξεπερνά τον χρόνο, την κληρονομιά, τη γλώσσα, εθνικότητα και θρησκευτικό ή πνευματικό υπόβαθρο.

Ενώ ο Ρούμι συζητά διάφορα θέματα, η ποίησή του επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα όπως η ευτυχία και η αγάπη. Ο μυστικιστικός πλούτος της ποίησης του δεν θέτει μόνο ερωτήματα που προκαλούν σκέψη αλλά είναι και απίστευτα εμπνευσμένος. Πολλά περισσότερα πράγματα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον διάσημο μύστη, αλλά ψάχνοντας και μελετώντας τη ποίηση και τα αποφθέγματα του θα συνειδητοποιήσουμε αμέσως την σοφία που τα περιβάλλει.

Δημοσιεύθηκε στη Article