Γιατί μένουμε στη ψευδαίσθηση;

Η κατασκευή του εικονικού εαυτού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που διαμορφώνεται από ένα πλέγμα ψυχολογικών και κοινωνιολογικών παραγόντων. Αυτή η αίσθηση του εαυτού που πιστεύουμε ότι είμαστε, γίνεται τόσο δυνατή και απόλυτη, που δύσκολα μπορούμε να αποκαλύψουμε την πραγματική μας φύση.

Κάποιοι από τους λόγους που μας εμποδίζουν να είμαστε ο αληθινός μας εαυτός, είναι οι ακόλουθοι:

  • Φόβος απόρριψης: Ο φόβος να μην γίνουμε αποδεκτοί ή αγαπητοί από τους άλλους συχνά μας οδηγεί να συμμορφωθούμε με τις κοινωνικές προσδοκίες, καλύπτοντας τον πραγματικό μας εαυτό.
  • Συμμόρφωση με τις πεποιθήσεις μας: Η διαχρονική ανακύκλωση των βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεων που διατηρούμε για το ποιοι είμαστε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, καθιστά δύσκολο να απελευθερωθούμε από αυτές και να ζήσουμε αυθεντικά.
  • Έλλειψη συνειδητοποίησης: Πολλοί άνθρωποι αγνοούν την πραγματική τους φύση λόγω των περισπασμών της καθημερινής ζωής και της συνεχούς ενίσχυσης του “εγώ” μέσα από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
  • Πολιτιστικοί κανόνες: Οι πολιτιστικοί κανόνες και αξίες υπαγορεύουν αποδεκτές συμπεριφορές και ταυτότητες, αποθαρρύνοντας συχνά την απόκλιση από τους κανόνες.
  • Ψυχολογική άμυνα: Οι μηχανισμοί άμυνας που μας προστατεύουν από τον ψυχολογικό πόνο, μπορούν επίσης να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε και να αγκαλιάσουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Η κατασκευή της ψευδαίσθησης του εαυτού μας διαμορφώνεται μέσω ενός συνδυασμού ψυχολογικής ανάπτυξης, κοινωνικής προετοιμασίας και της φύσης του “εγώ”. Η απελευθέρωση από αυτή την ψευδαίσθηση απαιτεί επίγνωση, ενδοσκόπηση και συχνά μια αλλαγή συνειδητότητας για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την αληθινή μας φύση. Κατανοώντας αυτούς τους μηχανισμούς, μπορούμε να αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να αγκαλιάζουμε τον αυθεντικό μας εαυτό.